Na vsebino

Plečnik nad mestom

25. september 2017

S koncem tega tedna se izteka razstava Plečnik nad mestom, ki smo jo pripravili v sklopu letošnjega Plečnikovega leta, s katerim smo obeležili 60-letnico smrti (7. 1. 1957) in 145-letnico rojstva (23. 1. 1872) enega najznamenitejših slovenskih arhitektov. Razstava o Plečnikovih uresničenih in neuresničenih načrtih na grajskem griču je bila na ogled od 25. maja.

Pomen Jožeta Plečnika kot arhitekta je ogromen, saj je v svojih vizionarskih načrtih veliko razmišljal o Ljubljani in njeni najvišji točki – gradom nad mestom. V njem je videl »mestno krono«, zato mu je želel dati monumentalno obliko in nov namen. Od leta 1972, od stoletnice rojstva dalje, pa se na pobudo kolektiva Ambient podeljujejo po mojstru Plečniku poimenovane nagrade, ki pomenijo najprestižnejše in osrednje javno priznanje za vrhunsko stvaritev na področjih arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture in notranje opreme. Plečnikove nagrade se podeljuje najkvalitetnejšim arhitekturnim realizacijam slovenskih avtorjev. 

Ob razstavi smo pripravili tudi spremljevalne dogodke, kot so: tematska predavanja, čajanka s strokovnjaki iz različnih področij na temo Plečnika in njegovega ustvarjalnega opusa, strokovne vodene oglede ter vodstva za šolske skupine. Vsak četrti ponedeljek v mesecu, vse od odprtja razstave naprej, smo vam skušali Plečnika približati še na drugačen način – skozi anekdote in zgodbe iz njegovega življenja. Nastale so t. i. Plečnikove novice.

Današnjo zadnjo Plečnikovo novico sklepamo z vabilom na ogled razstave Plečnik nad mestom v Kazematah in pogovor s strokovnjaki oz. okroglo mizo »Arhitektura v času in prostoru«, ki bo že ta četrtek, ob 18.00.

Vabljeni tudi k branju preteklih Plečnikovih novic:
Junijske Plečnikove novice
Julijske Plečnikove novice
Avgustovske Plečnikove novice