Na vsebino

Za nami je prva trgatev v Grajskem vinogradu

12. september 2018

23. aprila 2016 smo na južnem pobočju Grajskega griča zasadili še zadnjih pet protokolarnih trsov rdeče sorte, od skupno 1050 trsov sort belpin in rdečegrajc.

Od zasaditve do danes smo bili priča uspešni rasti ter strokovnemu delu, kar vse je danes, le dve leti in pol od zasaditve, botrovalo prvi trgatvi v Grajskem vinogradu.

Prve štiri trte so potrgali podžupan Mestne občine Ljubljana Dejan Crnek, direktorica Ljubljanskega gradu Mateja Avbelj Valentan, direktor Kmetijskega inštituta Slovenije Andrej Simončič in pretor vinskega konventa sv. Urbana v Ljubljani Edi Berk, ki so se jim kmalu pridružili tudi ostali trgači. Svoje trte so potrgali tudi pokrovitelji posameznih trt; vsi pod budnim nadzorom skrbnika trt, Francija Čuša s Kmetijskega inštituta Slovenije.

Ker je trgatev zaključek vinogradnikovega leta in uvod v vinarjevo zgodbo o vinu, smo grajski vinski zgodbi nazdravili v sproščenem vzdušju prijetnega okolja, ki ga ponuja Grajski vinograd.

Sicer pa so trte letos obrodile približno polovico pridelka, načrtovanega in pričakovanega v prihodnjih letih, kar pomeni povprečno nekaj manj kot pol kilograma grozdja na trto. Stekleničenje pridelka prve trgatve bo v sezoni 2019/20, ocenjuje strokovni nosilec in dodaja, da bo prva trgatev dala približno 400 steklenic kakovostnega vina.