Na vsebino

Opravili smo pomladno rez v Grajskem vinogradu in na stari trti

20. april 2021

Potem ko smo prejšnji mesec opravili pomladno rez na 1050 trsih v vinogradu, je v tem tednu na novo rastno sezono pripravljena tudi potomka najstarejše trte na svetu z mariborskega Lenta, ki raste na Grajskem dvorišču.

Pomladna rez v Grajskem vinogradu. Bližnji posnetek škarij za obrezovanje.
Pomladna rez v Grajskem vinogradu

Sodelavci Kmetijskega inštituta Slovenije pod strokovnim vodstvom dr. Francija Čuša so prejšnji mesec v Grajskem vinogradu opravili pomladno rez, za vinogradnike tako pomembno pomladno opravilo, ki pa mu je žal sledila pozeba. V tem trenutku še ne morejo podati ocene, koliko se bo to poznalo na trtah v Grajskem vinogradu. Prve ocene strokovnjakov pa kažejo, da pozeba le ne bo zelo oklestila pridelka. Ob ustreznem nadaljnjem razvoju trt se lahko jeseni obetamo uspešne četrte trgatve in novih steklenic kakovostnega vina sort belpin in rdečegrajec.

Včeraj pa smo pomladno rez opravili tudi na Grajskem dvorišču, na potomki najstarejše trte na svetu z mariborskega Lenta.

Našim trtam želimo ugodno nadaljnjo rast, vas pa vabimo, da peti obletnici zasaditve Grajskega vinograda, ki jo obeležujemo v petek, 23. aprila, nazdravite s kozarcem Grajskega vina, ki je na voljo v naši trgovini na Gradu.