Na vsebino

Živi seznam Marije Prelog na ogled v Peterokotnem stolpu

26. januar 2021

Vnovično odprtje muzejev in galerij je omogočilo, da smo v Peterokotnem stolpu na Ljubljanskem gradu na ogled postavili letošnjo prvo razstavo.

1400x700DSC1005

Prva letos na gradu razstavlja slikarka, ilustratorka in oblikovalka Marija Prelog. Tokratna razstava je zasnovana kot prostorska postavitev: živali z njenih ilustracij in knjig se preselijo na grajske zidove ali pa lebdijo v zraku. Izjemno zanimiva je tudi vsaka posamezna papirnata žival, ki jo je Marija Prelog izdelala v tehniki kirigami; je namreč edina slovenska ilustratorka, ki jo uporablja pri svojem delu.

Razstavo z naslovom Živi seznam, ki je bila načrtovana že lani, a jo je preprečilo zaprtje gradu, smo pripravili v sodelovanju z Društvom likovnih umetnikov Ljubljana; kustos razstave je umetnostni zgodovinar in likovni kritik ddr. Damir Globočnik.

Zaradi ukrepov povezanih s preprečevanjem širjenja korona virusa, otvoritve ni bilo mogoče izpeljati v živo. Zato smo z avtorico posneli krajši posnetek, v katerem vas bo popeljala skozi razstavo.

Vabljeni k ogledu razstave v Peterokotni stolp; na ogled bo do 4. aprila, vsak dan med 10. in 18. uro, vstop je prost.