Na vsebino

Grajski dnevi prestavljeni na jesen

13. maj 2021

16. maja bomo obeležili 116-letnico, odkar je grad v mestni lasti; tradicionalne Grajske dneve pa upamo, da jih bomo lahko izvedli konec poletja.

Fotografija gradu obsijanega s soncem, posneta iz Grajskega dvorišča.

Današnja podoba Ljubljanskega gradu bi bila povsem drugačna, če ga ne bi 16. maja 1905 takratni župan Ivan Hribar v imenu mesta za 60.200 kron odkupil od državnih oblasti in s tem trdnjavo, ki jo je leta 1895 hudo poškodoval velikonočni potres, rešil pred nadaljnjim propadanjem. Zato 16. maj praznujemo »dan gradu«.

Ob tem času smo vsako leto pripravili tridnevni program raznovrstnih brezplačnih dogodkov. Letos bi morali potekati že 11. grajski dnevi, žal pa smo jih zaradi ukrepov v zvezi s preprečitvijo širjenja korona virusa primorani prestaviti v pozno poletje – predvidoma na prvi konec tedna v septembru (4. in 5. septembra 2021). Če bodo omogočene prireditve, se nam obeta pestro dogajanje za vso družino: vodeni ogledi za otroke in odrasle, srednjeveški tabor, predstave, dan odprtih vrat …

Kljub temu da letošnjih Grajskih dni ta konec tedna ne bo, vas vabimo, da z obiskom gradu počastite naš častitljiv jubilej – 116-letnico, odkar je grad v mestni lasti.