Na vsebino

Plečnikova Unescova dediščina v Ljubljani na ogled na razstavi fotografij

03. februar 2022

Vse do 10. aprila si je v Galeriji »S« mogoče ogledati fotografije, ki predstavljajo prostor pred Plečnikovim posegom, potek gradnje objektov in njihovo vlogo v urbanem prostoru.

Fotografija razstave.

Jože Plečnik je zagotovo eden največjih slovenskih arhitektov. V letošnjem letu praznujemo njegovo 150-obletnico rojstva, zato se z novo razstavo, ki je od danes naprej na ogled v Galeriji »S«, tudi na Ljubljanskem gradu pridružujemo praznovanju te pomembno obletnice.

Skupaj z Muzejem novejše zgodovine Slovenije in kustosom Domnom Kaučičem smo pripravili razstavo fotografij, ki jih hranijo v Slovenskem etnografskem muzeju, Plečnikovi hiši in Muzeju novejše zgodovine Slovenije. Predstavljajo Plečnikovo Unescovo dediščino v Ljubljani, in sicer prostore pred Plečnikovim posegom, potek gradnje objektov in njihovo vlogo v urbanem prostoru.

Vrednost Plečnikove dediščine je z uvrstitvijo na svoj seznam potrdil tudi Unesco. Na seznam so se uvrstili t. i. vodna os (nabrežja Ljubljanice, mostovi čez Ljubljanico med Trnovskim pristanom in zapornicami), Trnovski most, kopenska os (Vegova ulica, Križanke, Ilirski steber, NUK, Kongresni trg in park Zvezda), Mirje z rimskim obzidjem, Žale ter cerkvi sv. Frančiška in sv. Mihaela.

Vabljeni k odkrivanju Plečnikove Ljubljane vse do 10. aprila; vstop na razstavo je prost.