Na vsebino

Nova stavba Na Stolbi

24. marec 2022

Mestna očina Ljubljana je zaključila izgradnjo nove stavbe Na Stolbi in objekt predala v upravljanje Javnemu zavodu Ljubljanski grad za potrebe upravnih prostorov.

1400x700pxStolba 2. Foto arhiv LG

Ob trasi tirne vzpenjače na Ljubljanski grad je na naslovu Stolba 8 stal zapuščen, delno porušen dvonadstropni objekt, ki ni bil v uporabi. Po izvedeni analizi so gradbeni strokovnjaki svetovali, naj se objekt poruši, saj obnova stroškovno ne bi bila smiselna. Na podlagi tega je Arhitekturni biro Ambient zasnoval tehnološko sodoben, trajnosten, nizko energetski dvoetažni objekt, ki ga je investitorica – Mestna občina Ljubljana predala v upravljanje Javnemu zavodu Ljubljanski grad. Pritličje objekta je tako postalo del upravnih prostorov  zavoda, ki se je v zadnjih letih ob večanju aktivnosti na področju izvajanja kulturno-umetniških vsebin in turistične dejavnosti srečeval s pomanjkanjem prostorov za svoje zaposlene.

Objekt Na Stolbi 8 je v celoti izdelan iz lesenih križno lepljenih elementov, ki so odličen izolacijski material. Ogrevanje objekta je na ravni sodobnih trajnostnih, nizkoenergijskih rešitev. Streha je z minimalnim naklonom ozelenjena in se lepo vklaplja v brežino Grajskega hriba.  

Vzporedno z izgradnjo novega objekta je Mestna občina Ljubljana rekonstruirala še dovozno pot; obnovljena cesta je namenjena tudi za nujno posredovanje gasilcev in reševalcev v primeru okvare tirne vzpenjače.

Celotno informacijo o novem objektu Na Stolbi najdete na tej povezavi.