Na vsebino

Peta trgatev v Grajskem vinogradu

19. september 2022

Skupaj s pokrovitelji trt, sodelavci in strokovnim nosilcem – Kmetijskim inštitutom Slovenije smo bili danes deležni pete trgatve. Obetamo si lahko še en kakovosten letnik.

Trgatev rdecegrajc 20.9 21

Od leta 2016 na južnem pobočju Grajskega griča, v Grajskem vinogradu, raste 1050 trsov bele sorte belpin (chardonnay) in rdeče sorte rdečegrajc (zweigelt). Ljubljanski grad z Grajskim vinogradom, potomko najstarejše trte na svetu z mariborskega Lenta, ki raste na Grajskem dvorišču, z Grajsko vinoteko in z lastno polnitvijo vina iz Grajskega vinograda lepo zaokrožuje grajsko vinsko zgodbo.

Danes, 19. septembra 2022, smo bili deležni pete trgatve v Grajskem vinogradu. Strokovni nosilec, ki skozi celo leto skrbi Za Grajski vinograd je Kmetijski inštitut Slovenije pod vodstvom predstojnika Oddelka za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo dr. Francija Čuša, za urejenost vinograda poskrbijo sodelavci Ljubljanskega gradu. Po oceni strokovnega nosilca je tako belo kot rdeče grozdje lepo dozorelo, na podlagi meritev si lahko obetamo še en kakovosten letnik z ustrezno vrednostjo sladkorja in kislin v moštu. Vremenske razmere so bile v tem letu ugodne, pričakujemo polno rodnost, kar pomeni dober kilogram grozdja na trto ter kasneje, v letu 2023, ustekleničenje približno 600 steklenic posamezne sorte.

Nekaj manj bomo v jesenskem obdobju ustekleničili Grajskega vina letnika 2021, kar je posledica spomladanske pozebe v lanskem letu. Po kakovosti pa bo vino letnika 2021 dober letnik, ki bo okoli martinovega na voljo v Grajski trgovini, okušati ga bo mogoče tudi v gostinskih lokalih Ljubljanskega gradu ter naših kulinaričnih produktih.