Na vsebino

Med prejemniki nagrade glavnega mesta Ljubljana tudi avtorska skupina arhitektov za prenovo Ljubljanskega gradu

10. maj 2023

Na Ljubljanskem gradu je bila včeraj slavnostna seja MOL, na kateri so podelili najvišja priznanja mesta Ljubljane – plakate in nagrade ter naziva častna meščanka in častni meščan.

Skupina arhitektov Majda Kregar, Miha Kerin in Edo Ravnikar ml. Foto: Nik Rovan
Skupina arhitektov Majda Kregar, Miha Kerin in Edo Ravnikar ml. Foto: Nik Rovan

Ob prazniku Ljubljane – 9. maju – je na grajskem dvorišču potekala slavnostna seja Mestne občine Ljubljana. Naziv častna meščanka je za leto 2023 pripadel Elzi Budau, naziv častni meščan pa akad. prof. dr. Stanku Kristlu.

Med prejemniki nagrade glavnega mesta je bila tudi avtorska skupina arhitektov v sestavi Majda Kregar, Miha Kerin in Edo Ravnikar ml. za prenovo in revitalizacijo Ljubljanskega gradu v letih 1969–2023. V letošnjem letu se na Ljubljanskem gradu namreč končuje prenova Kazemat, zadnji večji neobnovljeni prostor. S tem pa se zaključuje tudi večdesetletna prenova in revitalizacija Ljubljanskega gradu. Proces prenove sta zaznamovala celosten pristop arhitektov, s katerim je prenova domišljena do zadnje podrobnosti, ter osnovno izhodišče projekta, ki gradu namenja vlogo živahnega kulturnega mestnega prostora. Življenjsko delo arhitektov je zaradi simbioze sodobnega in zgodovinskega veliko pozornosti poželo tudi v tujini, na področju svojega delovanja so prejeli številne nagrade – za dosežke pri prenovi Ljubljanskega gradu in tudi za druge projekte.

Tudi z Ljubljanskega gradu iskreno čestitamo vsem nagrajencem ter tudi častni meščanki in častnemu meščanu.