Na vsebino

Grajska vinska zgodba

Grajski grič je bogat z doživetji. Obisk največje ljubljanske znamenitosti si boste zapomnili tudi po dobrem vinu. Grajska vinska izkušnja obsega ogled grajske trte, vinograda in obisk Grajske vinoteke. Tam smo zbrali najboljša vina, ki bodo navdušila tudi zahtevne okuse poznavalcev in ljubiteljev dobre kapljice. Čin-čin!

Grajski vinograd

Vsa pomembnejša mesta, gradovi ali graščine so se v preteklosti oskrbovali z dobrinami iz neposredne bližine. Zaradi slabih prometnih povezav so se morali v marsičem zanesti na svoje lastne vire, tudi če morda razmere niso bile ugodne. Tako je bilo tudi z vinogradi in Ljubljana je imela svojega na pobočju Grajskega griča.

Da bi obudili tradicijo in utrdili naziv »mesto trte in vina«, smo leta 2016 na Ljubljanskem gradu zasadili nov grajski vinograd in imeli prvo trgatev dve leti kasneje. V Grajskem vinogradu je zasajenih 1050 trt, 500 bele sorte belpin, ki je na podlagi križanja beline in pinota slovenski sinonim za chardonnay, in 550 trt rdeče sorte rdečegrajca; ime je prevod prvotnega poimenovanja sorte rotburger, ki se je leta 1975 preimenoval v zweigelt.

Skrbnik nove grajske pridobitve – od pomladnega reza do trgatve in ustekleničenja, vključno s celoletno oskrbo in obdelavo vinograda – in strokovni nosilec projekta je Kmetijski inštitut Slovenije. Ljubljanski grad z Grajskim vinogradom zaokrožuje vinsko zgodbo ob dogodkih, povezanih s potomko najstarejše trte z mariborskega Lenta, ki raste na Grajskem dvorišču.

Pogled na trte Grajskega vinograda. Foto: Miha Mally

Postanite pokrovitelj vinskih trt

Grajske trte imajo za Ljubljano prav poseben pomen, zato premišljeno skrbimo za njih. Tudi vi ste lahko del naše vinske zgodbe, tako da postanete pokrovitelj trt grajskega vinograda. Vabljeni, da z nami soustvarjate poezijo žlahtne kapljice.

Grajsko vino

ZWEIGELT – RDEČEGRAJC

O sorti
Sorto zweigelt je v 20. letih prejšnjega stoletja pridobil profesor Fritz Zweigelt. Sorta je križanec med šentlovrenko in modro frankinjo . Njeno prvotno ime je rotburger, kar smo prevedli v rdečegrajc. Sorta ima srednje velik do velik, precej zbit in valjast grozd s prigrozdi. Grozdne jagode so pravilne okrogle oblike in intenzivno modročrno obarvane. Spada med srednje zgodnje sorte in v naših razmerah dozori v drugi do tretji dekadi septembra.

Značilnosti in opis vina
Zweigelt je rahlo vijoličnordečkasto obarvano vino z mehkimi tanini. Običajno ima vino precej intenzivno sadno zaznavo, prijetno vsebnost kisline in srednjo intenzivno obarvanost. Zrela, polnovredna in dolgoživa vina imajo lahko tako sadno cvetico (višnja morello malina, gozdne jagode) kot tudi zeliščne note (listi paradižnika, zeleni poper).

K hrani
Vino se odlično poda k piščancu z žara, zajcu, solati iz testenin in rižotam.  

Potencial staranja
Zweigelt ima srednje dobro sposobnost zorenja in se lahko stara dve do štiri leta.

Vsebnost alkohola: med 11,5 in 13,5 vol. %
Skupna kislina: 5–6 g/L
Velikost steklenice: 0,75 l
Temperatura za serviranje: od 15 do 18°C, priporočeno je dekantiranje do 30 minut pred serviranjem

 

CHARDONNAY – BELPIN

O sorti
Sorta chardonnay je naravni križanec med sortama belina, ki je stara štajerska sorta in modri pinot. Chardonnay izvira iz Burgundije v Franciji. Trenutno je najbolj razširjena vinska sorta na svetu. Grozd je majhen do srednje velik, zbit, stožčaste oblike, pogosto s prigrozdi. Grozdne jagode so okrogle, zelenorumeno obarvane, v polni zrelosti zlatorumene. V naših razmerah dozori v tretji dekadi septembra oziroma prvi dekadi oktobra.

Značilnosti in opis vina
Odvisno od stopnje zrelosti so lahko vina manj zrela, tanka, z bolj kislinskimi zaznavami ter tja do bolj zrelih in krepkih. Sveži chardonnayi iz hladnejših klimatskih območij imajo sadne zaznave po citrusih in zelenem jabolku, medtem ko tisti iz toplejših bolj po tropskem sadju – ananasu in mangu. Ko fermentira ali zori v hrastovih sodih, vino razvije maslene in kremaste zaznave kot tudi vaniljeve.

K hrani
Vino se odlično poda k hrani iz morskih sadežev, paštetam, piščančjim prsim, zelenjavnim rižotam, gobam ali celo svinjskim ledjem z jabolki. Za vegetarijance se vino dobro poda k bogati, škrobnati zelenjavi, kot so koruza, bučke oziroma hokaido in muškatne buče.

Potencial staranja
Chardonnay ima dobro sposobnost zorenja in se lahko stara dve do tri leta.

Vsebnost alkohola: med 13 in 15 vol. %
Skupna kislina: 4–5 g/L
Velikost steklenice: 0,75 l
Temperatura za serviranje: od 7 do 12°C, dekantiranje ni potrebno

Vino lahko kupite v Grajski trgovini, ga degustirate in kupite v Grajski vinoteki ali pa se prepustite kulinaričnim užitkom in grajski vinski spremljavi v Gostilni na Gradu.

 

Prve steklenice grajskega vina, Belpina in Rdečegrajca. Foto: Miha Mally

Grajska trta

Ponosni smo tudi na svojo grajsko trto, ki na Ljubljanskem gradu raste od 30. septembra 1990. Vidite jo na desni stani takoj ob vhodu na Grajsko dvorišče ob zidu razgledne terase pri Stolpu strelcev.

Grajska trta je cepljenka trte z mariborskega Lenta, najstarejše žlahtne trte na svetu, ki rodi grozdje modre kavčine ali žametne črnine.

Vino iz grozdja ljubljanske grajske trte je pridelano s sodelovanjem Kmetijskega inštituta Slovenije in se uporablja za posebna mestna protokolarna darila. Steklenico tega vina je 22. oktobra 2008 ob obisku v Ljubljani prejel tudi angleški kraljevski zakonski par, kraljica Elizabeta II. in vojvoda Edinburški.

Grozd na trti. Foto: arhiv LG

Grajska vinoteka

Grajsko vinsko zgodbo najbolje zaokrožuje obisk Grajske vinoteke. Grajska vinoteka ljubitelje vin z vsega sveta vabi v svojo obokano grajsko klet ter na teraso z atraktivnim pogledom na mesto. V žlahtni kapljici boste lahko začutili slovenski karakter. Vinoteka ponuja izključno slovenska vina, ki jih izvrstno dopolnjuje odlična slovenska kulinarika. Obljubljamo, da vas bo bogata izbira vin vrhunskih vinarjev naše male, a vinsko spoštovane dežele pod Alpami navdušila. Kronajte obisk Ljubljanskega gradu z postankom v Grajski vinoteki in se v pristnem in gostoljubnem vzdušju prepričajte, da slovenska vina sodijo v sam svetovni vrh.

Notranjost Grajske vinoteke Strelec. Foto: Dean Dubokovič

Vinski konvent sv. Urbana v Ljubljani

Na Ljubljanskem gradu deluje tudi vinski konvent sv. Urbana, ki ohranja, razvija in goji spoštovanje do trte in vina. Posebno pozornost namenja tudi vlogi in pomenu vina v prehranski in siceršnji kulturi. Člani konventa različnih strokovnih usmeritev si prizadevajo odkrivati žlahtne povezave z vini, jedmi in gastronomijo, v različnih obdobjih zgodovinskega razvoja ter v sodobnosti.

NEKAJ PRAV POSEBNEGA

NEKAJ PRAV POSEBNEGA

Spremenite čisto navaden dan v avanturo in rešite zmaja pred tragično usodo. Res vam priporočam tole izkušnjo, saj vsi obiskovalci odidejo navdušeni!

Spoznaj Friderika, grajsko podgano!