Ob praznovanju Cankarjevega leta se med drugim tudi sprašujemo, kako so zgodovinski objekti v Ljubljani povezani z največjim slovenskim pisateljem. Ljubljanski grad se lahko pohvali, da je Ivan Cankar za njegovimi zidovi spil manj kave, kot mu jo je postregla mati, saj je Grajsko planoto obiskal kot zapornik.

Ekipa podkasta Podrobnosti na mreži Apparatus si je ta zaznamek iz Cankarjeve biografije vzela kot izziv poiskati čim več znamenitih umetnikov, ki so bili deležni brezplačne državne nastanitve. Anžetu Tomiću in Boštjanu Gorenc - Pižami se bo kot posebni gost pridružil literarni urednik in kritik dr. Aljoša Harlamov in poljudnemu raziskovanju dodal akademski gravitas.

Boštjan Gorenc - Pižama je avtor sLOLvenskih klasikov 1, s Cankarjem pa se je pobliže spoznal ob ustvarjanju stripa Moj lajf s Tanjo Komadina ter istoimenske predstave za Lutkovno gledališče Maribor. Na odrih je trenutno najbolj aktiven s komedijo Brade, pred mikrofonom pa v podkastu Podrobnosti. Bil je že kar v nekaj zaporih, a na žalost mnogih le v okviru JAK-ove akcije Vključujemo in aktiviramo.

Anže Tomić vodi mrežo Apparatus. Veliko je za mikrofonom. V službi je spletni urednik Vala 202. Zaprt še ni bil.

Aljoša Harlamov je urednik pri resni založbi, publicist, kolumnist, profesionalni bralec in tako rekoč doktor literature. V gimnaziji ga je razredničarka klicala Cankar. Ivanu se je oddolžil s tem, da je njegovo delo med drugim obravnaval v doktoratu ter sestavil njegovo biografijo za Cankarjev album, ki bo izšel oktobra. Ni pa (še) bil v zaporu.


Cena vstopnice:
- odrasli: 6,00 €
- dijaki, študenti, upokojenci: 5,00 €

Prodaja vstopnic: prodajna mesta na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si.

Za obisk dogodka priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo; z nakupom vstopnice si zagotovite znižano ceno povratne vozovnice.

Nazaj na seznam