MOONOLITH je interaktivni monument za javni prostor, ki na svoji površini odslikava Luno in konstelacije zvezd. Posvečen je urbanemu sprehajalcu. Je poklon temni tvari, praznini, vmesnemu prostoru, hitrosti, času in njegovemu minevanju. Instalacija je lokacijsko specifična, saj z vsako postavitvijo razvija nov odnos z gostujočim prostorom in obiskovalci.

MOONOLITH je velika okrogla nebesna sfera, ki deluje na dveh ravneh. Skozi interakcijo postane njeno površje odzivno svetlobno in zvočno glasbilo, ki odpira polje igre. V fazi mirovanja pa je MOONOLITH skulptura, ki za obiskovalca z gibanjem svetlobe in zvokov pomeni prostor umiritve in razmisleka.

Osnovni model MOONOLITH-a je krogla, ki je s svojo modularno zasnovo in avdiovizualno dinamiko na površju ter postavitvijo na javnih mestnih površinah povezana tako z nočnim nebom oz. nebesno sfero kot tudi s prebivalci in obiskovalci mesta. Vizualne (oblika, barva, površina telesa) in svetlobne značilnosti objekta MOONOLITH reflektirajo nočno zvezdnato nebo, Luno in zvezde. Prek te primarne plasti instalacije se nato v različnih verzijah razpenja interaktivna plast, ki se na različne načine odziva na zvočne in vizualne dražljaje obiskovalcev.

Martin Bricelj Baraga je medijski umetnik in neodvisni kurator. Njegova interaktivna dela, avdiovizualni performansi in kolaborativno delo raziskujejo odnos med človekom in strojem, družbene vidike popularne kulture, sodobni monumentalizem in politične dimenzije medijskih realnosti. Razstavljal je v številnih galerijah in umetniških prostorih po svetu. Instalacija DarkStar je bila leta 2013 zmagovalna instalacija odprtega poziva na festivalu Glow Next, ki ga je obiskalo 400.000 ljudi.

 

V sodelovanju z MoTo – Muzejem tranzitornih umetnosti.

Koncept in umetniško vodenje: Martin Bricelj Baraga

Programiranje in interakcija: Slavko Glamočanin

Zvočna kompozicija: Eric Raynaud – Fraction

Tehnično oblikovanje: Igor Vuk

Moonolith je del projekta ARTECITYA, ki ga sofinancira program Ustvarjalna Evropa.

 

Vstop prost.

Za obisk interaktivne postavitve priporočamo prevoz s tirno vzpenjačo.

 

www.baraga.net

www.moonolith.net

Nazaj na seznam