Na Ljubljanskem gradu bo med januarjem in aprilom 2017 potekal koncertni cikel A cappella na Ljubljanskem gradu. V prijetni atmosferi Stanovske dvorane boste lahko prisluhnili mojstrom vokalne glasbe, ki znajo zgolj s svojim glasom in brez dodatne inštrumentalne spremljave občinstvu pričarati pravo glasbeno iluzijo. Konec januarja nas bo s svojimi pevskimi vragolijami razvajala italijanska zasedba Alti & Basi, februarja a cappella zbor Bee Geesus z večerom, posvečenim gospelu, marca Slovenski oktet, ki v letošnji sezoni slavi že 65-letnico delovanja, in v aprilu še zasedba Bassless z največjimi pop uspešnicami v a cappella preobleki. Pridite in prisluhnite vokalnim harmonijam na najvišji točki Ljubljane – bližje zvezdam preprosto ni mogoče!

Slovenski oktet je prvič zapel leta 1951 v Slovenski filharmoniji in vse odtlej velja za najbolj reprezentativen slovenski moški vokalni komorni ansambel. Osnovno poslanstvo okteta je ohranjanje in plemenitenje slovenske vokalne glasbe. Repertoar okteta je izjemno širok in raznolik, saj ga oblikujejo skladbe od renesanse do ljudskih pesmi vseh narodov, od klasicizma in romantike do skladb sodobnikov; mnogo jih je bilo napisanih ali prirejenih prav zanj. Posebno skrb seveda namenja slovenski pesmi, tako ljudski kot umetni, ki jo vedno znova s posebnim žarom predstavlja na domačih koncertnih odrih, z veseljem pa jo ponese med rojake in ljubitelje petja po svetu. V šestih desetletjih delovanja se je oktet predstavil na domala vseh pomembnejših domačih in mednarodnih koncertnih odrih. V dosedanjem dolgem in bogatem obdobju delovanja se je zamenjalo več kot 40 pevcev. Vsi so čutili izjemno predanost in pripadnost narodu, ki so ga nosili v imenu. Nekateri od njih so bili vodilni slovenski solisti svoje generacije in so nastopali v največjih koncertnih in opernih hišah doma in po Evropi, drugi so bogatili zven okteta s svojo ljudskostjo, neposrednostjo in toplino.
V teku let je odličnost sestava vzdrževalo in usmerjalo pet umetniških vodij: Janez Bole, dr. Valens Vodušek, Darijan Božič, Anton Nanut in dr. Mirko Cuderman. Od leta 2008 je njegov umetniški vodja Jože Vidic, prvak Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana.
Slovenski oktet od nekdaj predstavlja vzor in motivacijo številnim skupinam, ki so prav zaradi njegovega plemenitega petja začeli s svojim delovanjem. Tako je po njegovem zgledu v Sloveniji in zamejstvu nastalo več kot sto tovrstnih vokalnih zasedb.


Ob dvajsetletnici delovanja (1971) je oktet dal pobudo za nastanek Tabora slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični, ki odtlej neprekinjeno deluje in povezuje slovenske pevske zanesenjake v domovini in po svetu. Oktet je izdal šestdeset plošč, kaset in zgoščenk, na katerih je slovenska pesem vedno imela pomembno mesto. Kot poklon generacijam Slovenskega okteta je sestav leta 2007 izdal knjigo Borisa Pangerca z naslovom »Slovenski oktet«, v kateri je temeljito opisano delovanje in poslanstvo tega ansambla. Od jeseni 2016 ansambel deluje v novi zasedbi: Vladimir Čadež, Tim Ribič, Rajko Meserko, Janez Trilar, Jože Vidic, Darko Vidic, Janko Volčanšek in Matej Voje. 

 

Cena vstopnice za posamezni koncert: 17 EUR, 14 EUR*

Cena vstopnice za celotni cikel: 58 EUR, 48 EUR*

V ceno vstopnice je vključena tudi povratna vozovnica za vzpenjačo.

* študentje, upokojenci, skupine nad 15 oseb

Prodaja vstopnic: Info center na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si in na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si (med drugim Petrolovi bencinski servisi, poslovalnice Kompasa po Sloveniji …). 

V sodelovanju z: im.puls art

Nazaj na seznam