Na vsebino

310 milijonov let stare kamnine s fosili

Grajski grič je seveda veliko starejši kot grad, ki ga krasi. Kamnine Posavskih gub, kamor spada tudi Grajski grič v Ljubljani, so nastajale v zgornjem karbonu, pred več kot 300 milijoni let na prostoru rečne delte, v topli tropski klimi blizu ekvatorja. Sliši se skoraj neverjetno. Pokukajte v davno preteklost, o kateri pričajo najdeni fosili.

Kaj lahko pričakujete?

Na razstavi je prikazana je geološka zgradba Posavskih gub, originalni primerki zgornje karbonskih fosilov rastlin, ohranjen pa je tudi del plasti, v katerih so bili fosili najdeni.

Da so kamnine Posavskih gub, kamor spada tudi Grajski grič v Ljubljani, nastajale v zgornjem karbonu, so potrdile geološko-paleontološke raziskave kamnin in fosilnih rastlin, ki so bile najdene ob izgradnji tirne vzpenjače na Ljubljanski grad v letu 2006.

Fosilne rastline na Grajskem griču so bile prvič opisane že v 19. stoletju. V fosilni združbi so presličnice ali členovke (Equisetopsida ali Articulatae), lisičjačnice (Lycopodiopsida, Lycopsida), pteridosperme (Pteridospermopsida) in kordaiti (Cordaitanthales). Grajski grič je najbolj zahodno ležeče nahajališče paleozojske flore v Posavskih gubah in predstavlja pomemben prispevek v poznavanju in razširjenosti evroameriške floristične province v zgornjem karbonu.

Predstavitev so omogočili: Zavod RS za varstvo narave, Geološki zavod Slovenije, SCT, Mestna občina Ljubljana, Agencija Republike Slovenije za raziskovalno dejavnost, Agencija Republike Slovenije za okolje; Paleontološka zbirka Jurkovšek – regionalni Prirodoslovni muzej Slovenije.

Avtorji razstave: dr. Tea Kolar Jurkovšek (GeoZS), dr. Bogdan Jurkovšek (GeoZS) in dr. Uroš Herlec (NTF)

Potek ogleda

Medtem ko čakate, da se popeljete nazaj prosti mestu, si vzemite čas in si oglejte razstavo v čakalnici zgornje postaje vzpenjače.

Odpiralni časi

Več TUKAJ.

Veselimo se vašega klica

Virtualni grad

01 232 99 94

041 732 654

virtualni-grad@ljubljanskigrad.si

KAJ BODO PA OTROCI POČELI?

KAJ BODO PA OTROCI POČELI?

Uživali! Pripravili smo veliko programov, primernih za najmlajše in malo večje otroke. Pa brez skrbi, tudi jaz bom bdel nad njimi, da bodo varni in zadovoljni.

Spoznaj Friderika, grajsko podgano!