Na vsebino

Fluid

Razstava Fluid vas bo navdala s posebnim občutkom lepote. Avtorica je umetnica Tanja Pak, ki je ustvarila ročno pihane kristalne kapnike, osvetljene z optičnimi vlakni. Vabljeni, da se podate na posebno umetniško doživetje.

Kaj lahko pričakujete?

Postavitev Fluid je bila na ogled po avtoričini prvi veliki samostojni razstavi Šepetanja leta 1998 v Kazematah, ki do takrat niso bile dostopne javnosti. Fluid je bil v prostoru cisterne s pogledom z dvorišča prvotno postavljen kot del te velike razstave, nato pa leta 1999 v celoti prestavljen v popolnoma drugačni postavitvi na sedanjo lokacijo.

»Pod kožo neba, med kapljanjem korakov, obledijo za hip kakor zračen dež, ki je vznemiril gladino tam zgoraj. Vzdihnejo v podzemni začarani samoti in sanjajo dalje tisočletne zgodbe, potopljene v skrivnostne hodnike podzemlja.
Skozi vodnjak se njihove tihe zgodbe pnejo navzgor, na površje, k nad zrcalno oko sklonjenim glavam, ki ne vedo, da je šepetajoča svetloba kapnikov skrita takoj za steno starodavnega vodnjaka, tik ob gladini, v kateri odseva nebo nad njimi.«


Glasbo je skladatelj Vojko Sfiligoj ob prvi postavitvi ustvaril posebej za to delo. Zaradi sestave terena zahtevna postavitev je nastala leta 1999, nato pa je bila delno obnovljena novembra 2013. Zadnja obnova v letu 2022 je nastala v sklopu prenove prostora.

Avtorica: Tanja Pak
Zvok: Vojko Sfiligoj
Luč: Arcadia
Leto postavitve: 1999
Leti obnove: 2013 in 2022

Potek ogleda

Razstavo si lahko ogledate v Galeriji S. Navdih za razstavo je avtorica dobila v kraških jamah, zato si tudi vi vzemite dovolj časa, da se vaši čuti navadijo in do popolnosti sprejmejo lepoto videnega.

Slika fluid

Odpiralni časi

Več TUKAJ.

Veselimo se vašega klica

Virtualni grad

01 232 99 94

041 732 654

virtualni-grad@ljubljanskigrad.si

ČIN-ČIN! VINOTEKA VABI!

ČIN-ČIN! VINOTEKA VABI!

Nazdravite na življenje v naši vinoteki. Tam imamo res veeelik nabor vrhunskih slovenskih vin, zato lahko pridete tudi večkrat, da bi vse poskusili. Ste bolj za belo ali rdeče?

Spoznaj Friderika, grajsko podgano!