Na vsebino
Slika

Ljubljanski grad, mogočna poznosrednjeveška trdnjava, je zaradi svoje dominantnosti že davno postal mestni simbol. Kljub temu da je skozi stoletja doživljal različne usode in da se je njegova namembnost spreminjala, pa je in ostaja prepoznaven simbol slovenske prestolnice.

Nove možnosti in priložnosti za razvoj te najbolj obiskane turistične točke so se odprle z ustanovitvijo Javnega zavoda Ljubljanski grad v letu 2011. S skrbno načrtovanimi vsebinami, z ohranjanjem kulturne dediščine, urejenostjo, dostopnostjo, s prijaznostjo, z inovativnimi produkti v turistični ponudbi ter v tesni povezanosti z domačo in tujo javnostjo se tu, na griču nad mestom, zgodovina in sedanjost prepletata na vsakem koraku.

Poleg najlepšega pogleda na mesto in okolico z Razglednega stolpa na Ljubljanskem gradu vse leto domačim in tujim obiskovalcem ponujamo vpogled v zgodovino gradu, mesta pod njim in širšega slovenskega prostora na stalnih razstavnih postavitvah Slovenska zgodovina, Kaznilnica, Virtualni grad, iLjubljana, Grajsko orožje in Lutkovni muzej. Bogato grajsko zgodovino smo vključili v turistične produkte; v privlačna doživljajska vodena ogleda Časovni stroj – od Emone do mestnega simbola in Izza grajskih rešetk – o zgodovini kaznovanja na Ljubljanskem gradu ter v igro pobega imenovano Grajski pobeg.

Na Ljubljanskem gradu je mogoče vse dni v letu začutiti tudi utrip sedanjosti. Številni glasbeni, plesni, filmski in razstavni dogodki (za odrasle in otroke), družabna srečanja, protokolarni sprejemi, poroke, raznolika kulinarična doživetja … dajejo tej turistični atrakciji pečat živahnega kulturnega in družabnega središča. S pozornostjo in skrbnim varovanjem kulturne dediščine pripravljamo programe, katerih vsebine temeljijo na zgodbah slovenstva ali na zgodbah, ki so neposredno povezane z Ljubljanskim gradom.

Ob številnih grajskih posebnostih, kot so stare stenske poslikave, grajska trta, poslikave v Stolpu Strelcev, z ohranjanjem Plečnikove dediščine na Šancah in urejenimi potmi po Grajskem griču, ki na južnem pobočju vodijo vse do grajskega vinograda, Ljubljanski grad ne ponuja le celodnevnega doživetja, ampak s širšo okolico vred predstavlja priljubljeno sprehajališče nad mestom, kamor se v skrbi za ohranjanje zelenega okolja lahko povzpnete s panoramsko tirno vzpenjačo.

Kot se za sodobno in privlačno turistično točko spodobi, celotno ponudbo zaokroža Grajska trgovina s svojo blagovno znamko Friderik.

Nov zagon v delovanju zavoda je v začetku leta 2018 prinesla odločitev Mestne občine Ljubljana, da enega izmed najbolj zanimivih in priljubljenih hostlov na svetu – Hostel Celica – dodeli v upravljanje Javnemu zavodu Ljubljanski grad. Z dosedanjim delom in izkušnjami, ob sodelovanju in podpori ustanoviteljice ter povezovanju z drugimi deležniki na področju turizma in kulture v mestu nadaljujemo in nadgrajujemo uspešno zgodbo Hostla Celica.

Z ekipo sodelavk in sodelavcev se bomo potrudili, da se boste na naših lokacijah prijetno počutili in se radi vračali. Dobrodošli.

Mateja Avbelj Valentan,
direktorica Ljubljanskega gradu