»Berite Cankarja, ker je zmeraj sodoben.«
Boris Pahor

11. decembra bo minilo sto let od smrti slovenskega pisatelja Ivana Cankarja. Obletnica je čas za vnovični premislek o pomenu in predvsem o našem odnosu do njegovega literarnega opusa. S projektom Cankar v stripu si želimo mlajši publiki približati tri njegova literarna dela in starejše spodbuditi k ponovnemu branju izvirnih besedil.

Zbirko Cankar v stripu so ustvarili vrhunski avtorji in ilustratorji:
Andrej Rozman Roza in Damijan Stepančič sta premlevala Hlapce in ustvarila strip: Hlapci – ko angeli omagajo.
Boštjan Gorenc Pižama in Tanja Komadina sta pretresala Moje življenje ter spisala in izrisala Moj lajf.
Žiga X Gombač in Igor Šinkovec sta pravičniško premišljevala Hlapca Jerneja in njegovo pravico in ustvarila stripovsko basen Hlapec Jernej in pasja pravica.

Zakaj strip? Ker je strip medij, ki dopušča veliko svobode pri interpretiranju in umeščanju nekega dela v širše kontekste: zgodovinske, kulturne, politične. In ker je strip prav tako subverzivna forma, kot je bilo pred več kot sto leti subverzivno Cankarjevo ustvarjanje. Komunikativnost, aktualnost in povezovanje besede in podobe bodo bralce pritegnili k branju in premisleku močnih Cankarjevih sporočil.

Na razstavi v Galeriji »S« Ljubljanskega gradu predstavljamo stripovske table (originale in povečave) ter video, ki prikazuje tri zelo različne načine ustvarjanja stripov treh avtorjev – ne samo likovno, pač pa tudi tehnološko z uporabo oziroma z neuporabo sodobne tehnologije pri prestavitvi scenarija v strip.

Tanja Komadina je ustvarila izjemno duhovit in igriv otroški svet malega Ivana z brčicami, s poudarkom na svetlejših plateh njegovega odraščanja. Njena značilna otroška risba je zelo dobro nadgrajena z ustrezno obrazno mimiko, dinamiko dogajanja in kadriranjem posameznih prizorov. Igor Šinkovec je s čisto risbo, šrafuro in nežnim senčenjem ustvaril nepozabni pasji svet krivic sladolednega mojstra hlapca Jerneja. Damijan Stepančič nas kot prekaljen stripovski mojster popelje v dogajanje drame Hlapci z izrazito ekspresivno risbo v rdeče-črno-rumenih tonih, groteskno stiliziranimi figurami, dinamičnimi skupinskimi prizori in predvsem z monumentalnim Jermanom. Dr. Petra Černe Oven je oblikovala celostno podobo projekta (znak, plakati, oblikovanje stripov, oblikovanje FB-profila). Njen prispevek k vizualni podobi zato uvrščamo na razstavo. Za oblikovanje stripov je na Slovenskem knjižnem sejmu je prejela nagrado za najlepše oblikovano knjigo v kategoriji strip in karikatura.

Cankar v stripu je zasnovan kot večplasten projekt. Tri zgodbe v stripovski interpretaciji podpirajo likovne razstave, gledališko-stripovski performans Cankar strip, delavnice, pogovori, jeseni pa v koprodukciji z Lutkovnim gledališčem Maribor še lutkovna predstava Moj lajf. Cankar v stripu tako ni »zgolj« knjižni projekt, temveč je prava kampanja za spodbujanje branja Cankarja, ki sega v različne sfere ustvarjanja in nagovarja različna ciljna občinstva.

Založba Škrateljc, 2017
Avtorja projekta: dr. Uroš Grilc in Lena Jevnik

cankar-v-stripu-logo.JPG

00-logo-skrateljc-BW.jpg

 

Za obisk razstave priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo.

Nazaj na seznam