Z vsakoletnimi grajskimi dnevi se tradicionalno spominjamo pomembnega dneva v zgodovini našega mesta in Ljubljanskega gradu.; 16. maja 1905 je takratni ljubljanski župan Ivan Hribar v imenu mesta od državnih oblasti za 60.200 kron odkupil Ljubljanski grad.

V počastitev tega dogodka bo na Ljubljanskem gradu od 18. do 20. maja potekal pester brezplačen program s številnimi dogodki za vso družino. V nedeljo, 20. maja, bomo na široko odprli grajska vrata in ponudili obiskovalcem brezplačen ogled Ljubljanskega gradu, vključno z Razglednim stolpom, Virtualnim gradom, stalno razstavo Slovenska zgodovina in Lutkovnim muzejem. Obenem vas vabimo, da se udeležite tudi katerega izmed brezplačnih vodenih ogledov.


Termini vodenih ogledov:
• 10.00: Zmajeskušnja s profesorjem zmajeslovja, interaktivni vodeni ogled po razstavi Zmaj vseh zmajev (za otroke 5+, v slovenščini) - VSTOPNICE SO ŽE POŠLE;
• 11.00: Vodeni ogled po Ljubljanskem gradu (za odrasle, v slovenščini);
• 12.00: Časovni stroj, od Emone do mestnega simbola (za odrasle, v slovenščini in angleščini) - VSTOPNICE SO ŽE POŠLE ;
• 13.00: Zmaj – več kot »le« mitološko bitje, vodeni ogled po razstavi Zmaj vseh zmajev (za odrasle, v slovenščini) - VSTOPNICE SO ŽE POŠLE;
• 14.00: Izza grajskih rešetk (za odrasle, v slovenščini in angleščini);
• 15.00: Zmaj – več kot »le« mitološko bitje, vodeni ogled po razstavi Zmaj vseh zmajev (za odrasle, v slovenščini);
• 16.00: Vodeni ogled po Ljubljanskem gradu (za odrasle, v slovenščini);
• 17.00: Zmaj – več kot »le« mitološko bitje, vodeni ogled po razstavi Zmaj vseh zmajev (za odrasle, v slovenščini).

Število udeležencev vodenih ogledov je omejeno. Brezplačne vstopnice bodo na voljo od 14. 5. 2018 dalje do zasedbe prostih mest na prodajnih mestih Ljubljanskega gradu in na spodnji postaji tirne vzpenjače na Krekovem trgu. Posameznik lahko prevzame do štiri brezplačne vstopnice.

Zbirno mesto za vodene oglede: Info center na grajskem dvorišču.

20. maja lahko v Grajskem parku in na Grajskem dvorišču obiščete srednjeveški tabor (od 10.00 do 18.00), v Palaciju se lahko udeležite gledališke predstave Svinjski pastir (ob 11.00) in glasbeno-pripovedovalskega nastopa Zgodovina spalnih navad kralja Matjaža (ob 16.00).
V srednjeveško dogajanje bo vključena tudi kulinarika.


Za obisk Ljubljanskega gradu priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo. V času Grajskih dni velja enotna znižana cena povratne vozovnice za vzpenjačo.

Nazaj na seznam