Festival sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi je v zadnjih letih postal sopomenka za kakovostno slovensko avtorsko in etno glasbo ter za celovito koncertno doživetje. Letošnji festival se bo odvil v prvem tednu junija na novi lokaciji, na Ljubljanskem gradu, kjer se bo predstavila vrsta svežih glasbenih projektov. Drugi festivalski dan bodo svoje nove projekte predstavile zasedbe Orkestrada, Počeni škafi in Yanu.

Orkestrada je glasbena zasedba petih samosvojih glasbenikov. Nastala je leta 2010 na pobudo pesnice in vsestranske ustvarjalke Rade Kikelj Drašler, ki se je po vrsti let, ko je svoje pesmi interpretirala sama, povezala z glasbeniki, ki znajo uglasbiti besedila in razumeti pojem zaigrane poezije. Naslov njihove nove plošče je Utrip. Z istoimensko pesmijo je Orkestrada leta 2013 zmagala na festivalu slovenskega šansona. Utrip je osebnoizpovedna pesem, ki govori o intimnem doživljanju sveta ter prinaša sporočilo življenja in smrti. Na plošči so še skladbe: Blažena, Zvonec, Neurje, Tajkuni, Gumb, Košček sanj, Mala zvezda in Proslava. Med naštetimi pesmimi izstopa družbenokritična skladba z naslovom Tajkuni, v kateri avtorica tematizira upor ljudstva, ki političnemu svetu ni razumljiv, prepad med kulturo in kapitalizmom ali prepad med tistimi, ki so premožni na račun drugih, in tistimi, ki se s svojim delom borijo za vsakdanji kruh. Vsa besedila, ki so avtorsko delo pevke, so izšla tudi v pesniški zbirki z naslovom Košček sanj, ki je izšla leta 2015 pri Humanističnem in umetniškem društvu O. Orkestrada zdaj končno izdaja svoj drugi album. Radina odrska interpretacija je še najbliže izrazu psihedelični šanson. To lahko še posebej zaznamo v skladbi Košček sanj, ki govori o osebnem iskanju sreče ter iluzijah, s katerimi se ljudje v svojem bivanju vsakodnevno srečujemo.

Thierno Diallo – kontrabas
Boštjan Franetič – električna kitara
Rok Zalokar – klaviature
Vid Drašler – bobni
Rada Kikelj Drašler – vokal
Katja Stare - flavta

Počeni škafi so ulični swing bend iz Ljubljane. Navdih črpajo iz tradicionalnega jazza, ki ga preigravajo nemuzejsko, živo in samosvoje. Nekaj pesmi so prevedli v slovenščino, v avtorskih skladbah pa se spogledujejo tudi s šansonom. Slovijo po dolgih, več kot triurnih koncertih, radi pa igrajo tako na ulicah kot v koncertnih in plesnih dvoranah. So mešanica nasprotujočih si elementov: starega in modernega, intimnega in razvratnega, elegantnega in eksplozivnega, poetičnega in razburljivega. Predvsem pa so nekaj, kar močno diši po ljubezni.
Stroj za sušenje solz je dolgometražni prvenec Počenih škafov. Vsebuje devet avtorskih pesmi, ki so ganljive in duhovite in si ne zatiskajo oči pred tem, kako zelo različni zadevi sta ljubezen in sreča. Izjemen vokal Marjete Prudič vas bo popeljal v pretresljiv svet čustev in hrepenenja, plesa, solz in veselja, v katerem si boste želeli dolgo ostati in iz katerega zagotovo ne boste prišli nedotaknjeni.

Marjeta Prudič – vokal, klarinet
Matevž Zlatnar – trobenta
Andraž Gnidovec – pozavna
Primož Petohleb – tuba, bariton
Tadej Kovačič – kitara
Jakob Grčman – bendžo, kontrabas
Nejc Juren – ribežen

 

Yanu (Jan Tomšič) je multiinštrumentalist in pravi mojster na področju improvizacije. S svojo dolgoletno skupino Caminoigra (albumi Ishuan, A new child, Yanu) je pustil neizbrisen pečat na slovenski glasbeni sceni. Je eden izmed prvih, ki je v Sloveniji sooblikoval glasbeni stil "World Music".
Na slovenske odre se vrača z novo zasedbo Yanu, ki bo postregla s sočno melodiko, subtilno ritmiko in zadovoljila tako ljubitelje etno glasbe kot tudi zahtevnejše jazz poslušalce.

Jan Tomšič: vokal, kitara
Bor Zakonjšek: bobni
Aljoša Struga: kontrabas
Tomaž Gajšt: trobenta, klavir


Cena vstopnice za posamezni koncert: 12 EUR, 9 EUR*
Cena vstopnice za celotni festival: 29 EUR, 22 EUR*

V ceno vstopnice je vključena tudi povratna vozovnica za vzpenjačo.
* študentje, upokojenci, skupine nad 15 oseb

Prodaja vstopnic: Info center na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si in na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si (med drugim Petrolovi bencinski servisi, poslovalnice Kompasa po Sloveniji …).

 

Sponzor:

BTC-CITY.jpg

Medijski sponzor:

logo-rtv-slo-val-202.JPG

Nazaj na seznam