Tamburaški orkester KUD Dobreč Dragatuš sestavlja 19 mladih glasbenikov. Od ustanovitve kulturnega društva leta 1997 je orkester strokovno vodil Anton Grahek. Leta 2013 je vodenje orkestra prevzel Gregor Zagorc, ki je končal Akademijo za glasbo v Novem Sadu (smer kompozicija in dirigiranje), dodatno pa se je izobraževal pri številnih glasbenih pedagogih iz Srbije, Avstrije in New Yorka.

Tamburaški orkester KUD Dobreč Dragatuš ima za sabo že prek 600 nastopov v Sloveniji in tujini. Vztrajnost, veselje do glasbe in želja po novih glasbenih užitkih so glasbenike pripeljali tako daleč, da lahko zaigrajo katerokoli zvrst glasbe: belokranjsko ljudsko in slovensko narodno glasbo, slovensko in tujo zabavno glasbo ter klasično glasbo. Orkester odlikujejo odlična dinamika, melodičnost in samosvoj zvok, vokalno pa ga dopolnjujejo tudi solisti. Redno se udeležuje državnih in mednarodnih tekmovanj ter je prejemnik številnih mednarodnih priznanj in plaket: Župančičeve plakete občine Črnomelj, Gallusove listine za področje inštrumentalne glasbe za leto 2015 (JSKD), zlate plakete »Tambure Paja Kolarića« (Osijek), zlatega priznanja festivala velikih tamburaških orkestrov (Srbija), zlate plakete mednarodnega tekmovanja v Samoboru. Na srečanjih tamburašev in mandolinistov Slovenije so tamburaši v zadnjih devetih letih prejeli devet zlatih priznanj in bili osemkrat zapored razglašeni za najboljši tamburaški orkester. Dokazali so, da sodijo v sam vrh tamburaške glasbe v Evropi.

Orkester je v svoji bogati karieri nastopil z Vladom Kreslinom, s Heleno Blagne, z Magnificom, s Severo Gjurin, z Ireno Y. Tiran in drugimi. Večkrat so nastopali v Cankarjevem domu, Festivalni dvorani, Grand hotelu Union, vsako leto nastopajo s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in z Big Bandom na prireditvi Mati domovina. Nastopili so tudi na svetovni razstavi EXPO 2015 v Milanu, kjer so jih nagradili z bučnimi ovacijami.

Lado Leskovar je v petdesetletni karieri posnel več kot 300 popevk in šansonov, sodeloval na številnih domačih in mednarodnih festivalih, za domače in evropske diskografske hiše pa posnel vrsto plošč in kaset; igral je tudi v nekaj filmih, prejel niz nagrad za interpretacijo, leta 2009 pa Ježkovo nagrado za življenjsko delo. Leta 1967 je zastopal Jugoslavijo na Evroviziji s pesmijo Vse rože sveta. Njegov opojni bariton je kot dobro vino, saj z leti pridobiva na žametnosti, to pa vitalni Lado uspešno potrjuje z rednimi nastopi doma in v tujini.

 

Cena vstopnice: 12 EUR, 9 EUR*

V ceno vstopnice je vključena tudi povratna vozovnica za vzpenjačo.

* študentje, upokojenci, skupine nad 15 oseb

Prodaja vstopnic: Info center na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si in na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si (med drugim Petrolovi bencinski servisi, poslovalnice Kompasa po Sloveniji …).

Nazaj na seznam