Zmaji so zvesti spremljevalci človeške civilizacije. Nobeno zgodovinsko obdobje ni minilo brez njih. Tudi zdaj so med nami in sledili nam bodo vse do zadnjega diha človeštva.

Čeprav jih ne vidimo, so ves čas nekje blizu, nikoli nas ne zapustijo, saj nas z njimi neprestano povezuje nevidna, čarobna energija, ki se dotika oddaljenih kotičkov naše podzavesti, v katerih so shranjeni spomini iz pradavnine. To je spomin naših prednikov, ki so poznali veliko skrivnost in se zavedali, da je človeški rod samo začasni gost v večnem kraljestvu zmajev!

Zmaje so poznale vse stare kulture. V Afriki, Mezopotamiji, Indiji, v daljni Aziji, Ameriki in Evropi so predstave o zmajih ohranjene v različnih materialnih in pisnih virih.

Tudi Slovenija s prestolnico Ljubljano pri tem ni izjema. Mesto zaznamujeta čudovita veduta s stolnico in starim delom mesta, nad katerim se vzpenja hrib z dominantno grajsko arhitekturo in obrambnim stolpom, ter nenavaden rečni most s štirimi varuhi – bakrenimi zmaji, ki predstavljajo tistega zmaja, ki v mestnem grbu sedi na grajskem stolpu. To je zmaj, ki ima zaradi povezave z argonavti prvenstveno vlogo med zmajskimi zgodbami na Slovenskem, hkrati pa sledi najstarejši tradiciji poslanstva zmajev – varovanju svetega prostora. Takšen sveti prostor je že v prazgodovini, zagotovo pa v rimski dobi, obstajal na lokaciji, kjer danes stoji grad s kapelo svetega Jurija, ki se bojuje proti zmaju in tako simbolno prikazuje zmagoslavje krščanstva nad starodavnimi božanstvi.

Dolga je zgodovina zmajev in še daljši je seznam različnih pomenov, ki jih imajo zmaji za človeštvo. Nekaj razlag, kakšne predstave imajo o zmajih po svetu, predvsem pa o zmajih na Slovenskem, nam ponuja razstava z naslovom Zmaj vseh zmajev.

Avtor razstave: dr. Marko Frelih

 

Podatki o razstavi (PDF)

V sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem.


znak-SEM.jpg

 

Cena vstopnice za ogled razstave:
- Odrasli: 6,00 EUR, 8,00 EUR (z vzpenjačo)
- Otroci (7–18 let), študentje, upokojenci, skupine nad 15 oseb: 4,00 EUR, 6,00 € (z vzpenjačo)

Za obiskovalce z grajsko vstopnico je vstop prost.

Prodaja vstopnic: prodajna mesta na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače na Krekovem trgu, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si.

Z nakupom vstopnice za razstavo si zagotovite 10-odstotni popust pri nakupu vstopnice za obisk Slovenskega etnografskega muzeja. Imetniki vstopnic Slovenskega etnografskega muzeja imajo 10 odstotkov popusta pri nakupu vstopnice za razstavo.

 

Spremljevalni program ob razstavi Zmaj vseh zmajev:

- Zmaj - več kot "le" mitološko bitje, vodeni ogled po razstavi Zmaj vseh zmajev za odrasle

19. 5., 23. 6., 21. 7., 18. 8., 15. 9. in 20. 10. 2018, ob 10.00

- Zmajeskušnja s profesorjem zmajeslovja, vodeni ogled po razstavi Zmaj vseh zmajev za otroke od 5. do 10. leta starosti

10. 5. in 7. 6. 2018, ob 17.00

- Zmaj vseh zmajev - strokovni vodeni ogled po razstavi s kustosom dr. Markom Frelihom

14. 6. in 11. 10. 2018, ob 17.00

- Zmajska pot, Vodeni ogled med Ljubljanskim gradom in Slovenskim etnografskim muzejem

3. 6., 30. 9., 28. 10. in 18. 11. 2018, ob 11.00

Šola zmajeslovja, interaktivni vodeni ogled

8. 9., 20. 10.  in 17. 11. 2018, ob 11.00

- Pravljice o zmajih z Anjo Štefan, pravljični večer slovenskih ljudskih pravljic

18. 10. in 15. 11. 2018, ob 17.00

 

Za obisk dogodka priporočamo tirno vzpenjačo.

Nazaj na seznam