Likovni izraz Andreje Peklar sloni na močni ekspresiji slikovne poezije, ki ji temeljno izhodišče ponuja ilustrativna forma, četudi vedno ne v upodabljajoči, temveč predvsem v samonarativni vlogi. Njena ut pictura poesis ni izključno omejena na upodobitev besednega toka. Je prelivanje med vidno-slišnim v kontrastu tipično grafične osnove in soočanja črne z belo, polnega s praznim in svetlobe s temo.

Ekspresija je v njenem ustvarjalnem procesu vezana na asociativno nizanje likovnih form skozi risbo, grafične tehnike in kolažiranje. Sestavljanje ilustracij v več tehnikah umetnici ponuja interaktivni vstop v likovno snov. Komponira jo intuitivno, nereverzibilno in mestoma nepredvidljivo. Slednje predvsem v povezavi z grafiko kot medijem vsakokratnega presenečenja. Imaginarno polje njenih ilustracij za odrasle odkriva dve plati našega kognitivno-zaznavnega prostora in samorefleksije. Tako simbolno in izrazno ostaja v polju kontrasta, na temelju katerega je ilustracija, namenjena predvsem odraslim, pred več stoletji tudi nastala.

Andreja Peklar je slikarka, ilustratorka in avtorica knjig za otroke. Po študiju umetnostne zgodovine ter filozofije se je vpisala na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je diplomirala iz slikarstva. Že kmalu po študiju se je odločila za svobodni poklic in se posvetila predvsem knjižni ilustraciji. S svojimi ilustracijami je opremila številne slikanice za otroke, pa tudi učbenike in revije. Imela je vrsto samostojnih razstav, udeležuje pa se tudi pomembnejših domačih in mednarodnih selekcioniranih razstav ilustracij (Bologna Illustrators exhibition, Bienale ilustracij Bratislava, Hrvaški bienale ilustracij, Sharjah Exhibition of Children’s Book Illustrations, Nami concours). Za svoje delo je prejela različna priznanja in nagrade tako doma kot v tujini.

Kuratorka razstave: dr. Ines Vodopivec

Razstavo smo pripravili v sodelovanju z Društvom likovnih umetnikov Ljubljana.

dlul-logotip.jpg


Za obisk razstave priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo.

 

Izdelava giclée printov: ARTbutik - David Tavčar

Nazaj na seznam