Ljubljanski grad kot prizorišče dogajanja skozi stoletja mestne zgodovine nima le ene zgodbe, v vsem tem času se jih je nabralo kar nekaj. V Grajski trgovini boste našli številne izmed njih, ujete v ročno izdelanih in unikatnih izdelkih, ki so vsi lahko prepoznavni, saj nosijo podobo najstarejšega prebivalca Ljubljanskega gradu, ki že stoletja pripoveduje grajske zgodbe.

Odpiralni čas

januar, februar, marec in november 10.00 - 18.00
april, maj in oktober 9:00 - 20:00
junij, julij, avgust in september 9:00 - 21:00
december 10:00 - 20:00

Grajska trgovina

01 306 42 11

grajska-trgovina@ljubljanskigrad.si

Predstavljamo vam Friderika, ljubko, dobrodušno podgano, staro več kot petsto let. Poimenovali smo jo po cesarju Frideriku III. Habsburškem, ki je ustanovil ljubljansko škofijo in postavil utrdbo na Grajskem griču. Naš Friderik je bil med prvimi prebivalci Ljubljanskega gradu. Najraje je bival v Erazmovem stolpu, v katerem je bila ječa, namenjena neposlušnim plemičem. Bil je njihov zaupnik, z njim so delili svoje zgodbe. Ker je bil spreten in hiter, se je lahko neopazno gibal po gradu in oprezal iz temnih kotov. S tem si je zagotovil dober vpogled v dogajanje in sčasoma postal grajski kronist.

Friderik si že stoletja domišlja, da je modre krvi, zato hodi po dveh nogah. Za podgano je postaven in visokorasel, leta pa so mu brke sivo obarvala. Na njegovem obrazu prevladuje hudomušen nasmešek, zna pa tudi grdo pogledati. Po petstotih letih Friderik še vedno prebiva na Ljubljanskem gradu. Skrbno beleži vse dogodke … Tako dandanes njegove zgodbe iz minulih časov navdihujejo obiskovalce.

Friderika boste našli na številnih izdelkih v Grajski trgovini. Zagotovo vam bo polepšal dan v obliki unikatnega prstana iz srebra ali na zapestnici iz idrijske čipke, ogrel vaša stopala v mehkih in udobnih copatih iz filca, sladokusce razvajal z domačimi in naravno sušenimi testeninami, naravnimi sadnimi čilijevimi omakami, ročno oblikovano čokolado številnih okusov, ljubitelje naravne kozmetike pa razvajal s številnimi izdelki za nego telesa; pripravil je tudi linijo izdelkov za najmlajše.

Friderikove zgodbe lahko spremljate tudi na Facebooku in Instagramu.

V Grajski trgovini lahko prav vsak najde nekaj zase. Vabljeni na obisk.