»Pod kožo neba, med kapljanjem korakov, obledijo za hip kakor zračen dež, ki je vznemiril gladino tam zgoraj. Vzdihnejo v podzemni začarani samoti in sanjajo dalje tisočletne zgodbe, potopljene v skrivnostne hodnike podzemlja.

Skozi vodnjak se njihove tihe zgodbe pnejo navzgor, na površje, k nad zrcalno oko sklonjenim glavam, ki ne vedo, da je šepetajoča svetloba kapnikov skrita takoj za steno starodavnega vodnjaka, tik ob gladini, v kateri odseva nebo nad njimi.«

Glasbo je skladatelj Vojko Sfiligoj ob prvi postavitvi ustvaril posebej za to delo. Zaradi sestave terena zahtevna postavitev je nastala leta 1999, nato pa je bila delno obnovljena novembra 2013.

Postavitev Fluid je bila na ogled po avtoričini prvi veliki samostojni razstavi Šepetanja leta 1998 v Kazematah, ki do takrat niso bile dostopne javnosti. Fluid je bil v prostoru cisterne s pogledom z dvorišča prvotno postavljen kot del te velike razstave, nato pa leta 1999 v celoti prestavljen v popolnoma drugačni postavitvi na sedanjo lokacijo.

Avtorica se je na Ljubljanskem gradu predstavila še z velikimi prostorskimi postavitvami leta 2010/2011, in sicer z Odsanjanji v Kazematah in Hipom zatem – Alino v Peterokotnem stolpu, ter leta 2011/2012 ko sta bili na ogled Znotraj v Kazematah in Pointe v Peterokotnem stolpu.

Vse postavitve so bile tudi objavljene v pomembnih mednarodnih pregledih svetovne umetnosti v steklu, po merilih publikacije Corning Museum of Glass pa izbrane med najboljše razstave v tistem obdobju.

Avtorica: Tanja Pak
Zvok: Vojko Sfiligoj
Luč: Arcadia
Leto postavitve: 1999
Leto obnove: 2013

Lokacija: Galerija "S"

Virtualni grad

01 232 99 94

041 732 654

virtualni-grad@ljubljanskigrad.si