Virtualni muzej, ki je imel od leta 2001 svoj prostor pod Razglednim stolpom Ljubljanskega gradu, je z januarjem 2012 zaživel v novi podobi kot Virtualni grad. Tehnična, prostorska in vsebinska prenova dosedanjega Virtualnega muzeja je dobrodošla popestritev grajske ponudbe in obiskovalce popelje na zanimiv virtualni sprehod po grajski zgodovini.

 

Poučno

Virtualni sprehod po grajski zgodovini bo obiskovalce presenetil z zanimivo vsebino ter dinamično in hkrati poučno predstavitvijo zgodovine Ljubljanskega gradu, njegovega arhitekturnega razvoja in arheoloških spoznanj vse od prazgodovine, pozne bronaste dobe, antike, zgodnjega srednjega veka, srednjega veka, novega veka pa vse do sedanjosti.

Virtualni grad ne omogoča zgolj potovanja v preteklost Ljubljanskega gradu, ampak nam ponuja bogato znanje in razmislek o razvoju, namembnosti in kulturni dediščini gradu.

Dvanajstminutno projekcijo je mogoče spremljati v slovenskem, angleškem, nemškem, italijanskem, hrvaškem, ruskem, francoskem, španskem, portugalskem, nizozemskem, madžarskem, kitajskem, japonskem in korejskem jeziku.

Oglejte si predstavitveni film Virtualnega gradu:


Sodelujoči

Ljubljanski grad je projekt Virtualnega gradu razvil v sodelovanju z Art Rebel 9 iz Ljubljane.

Pri izvedbi projekta so sodelovali tudi Biro Ambient d. o. o., TSE d. o. o., MGML in Mestna občina Ljubljana.

 

Virtualni muzej

Tobačna Ljubljana je ob svoji 130-letnici leta 2001 prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane podarila Virtualni muzej, ki si ga je v dobrih desetih letih delovanja ogledalo več kot milijon obiskovalcev. Na njegovem mestu od januarja 2012 deluje Virtualni grad.

Zanimivo, 23-minutno predstavitev dvatisočletne zgodovine ljubljanskih trgov – od antike do 20. stoletja – iz nekdanjega Virtualnega muzeja si je mogoče ogledati na tem mestu.

 

Tobačna Ljubljana je Virtualni muzej razvila v sodelovanju z Mestnim muzejem Ljubljana (strokovna podlaga), Festivalom Ljubljana, Pristop Communications in Mestno občino Ljubljana.

Avtorja: Mitja Bravhar in Tatjana Polach

Izvajalci: Renderspace, Multimedijski center Kibla, Navidez interaktivni sistemi, TSE trade, TSE audio video inženering in Ambient

 

Odpiralni čas

januar, februar, marec in november 10.00–18.00
april, maj in oktober 9.00–20.00
junij, julij, avgust in september 9.00–21.00
december 10.00–20.00

Virtualni grad

01 232 99 94

041 732 654

virtualni-grad@ljubljanskigrad.si