Lutkarstvo ima velik pomen za slovensko kulturo in je pomemben del naše kulturne dediščine. V poklon našim velikim lutkarskim umetnikom in imenitni, več kot stoletje dolgi tradiciji smo konec maja 2015 odprli prvi lutkovni muzej pri nas. Gre za večplasten projekt, ki poleg razstave slovenskih lutk vzpostavlja tudi sistemsko skrb za področje slovenske lutkovne dediščine. Za obiskovalce najzanimivejša sta stalna razstava nad Stanovsko dvorano Ljubljanskega gradu, kjer so prostor dobili veliki lutkovni umetniki in njihovi junaki in na kateri bodo spoznali najpomembnejše mejnike slovenske lutkovne zgodovine, različne lutkovne tehnike, po ogledu pa se bodo lahko tudi sami preizkusili v lutkarskih veščinah, ter Grajsko gledališče, v katerem se uprizarjajo lutkotečne, po izvirniku obnovljene lutkovne predstave. Do obeh lokacij s Krekovega trga vzdolž vzpenjače vodi tudi Lutkovna pot – umetniška postavitev z mehanično vodenimi lutkovnimi instalacijami, ki simbolno povezuje obe sodelujoči instituciji (Lutkovno gledališče Ljubljana in Ljubljanski grad). Razstavo tako povezuje z gledališko stroko ter vabi k obisku Lutkovnega muzeja, ki nagovarja široko ciljno publiko, poživlja kulturno ponudbo v prestolnici, z izobraževalno-izkustvenimi vsebinami pa vpliva tudi na razvoj kulturnega turizma.

Razstavo si je mogoče ogledati tudi s pomočjo sistema avdiovodenja po Ljubljanskem gradu

 


Vodeni ogled Lutkovnega muzeja

V sklopu Lutkovnega muzeja ponujamo štiri pedagoške programe za predšolske otroke, šolsko mladino in obiskovalce, ki bi želeli izvedeti več o stoletni zgodovini slovenskega lutkarstva ter pobliže spoznati muzej, v katerem hranimo del te bogate kulturne in materialne dediščine. Več o samih pedagoških programih lahko izveste tukaj.

Na voljo je tudi klasični vodeni ogled po razstavi, ki  je mogoč po predhodni napovedi. Če je skupina večja, priporočamo kombinacijo s kakšnim drugim programom iz naše ponudbe.

Za vodeni ogled je potrebno doplačilo pri nakupu vstopnice: 30,00 EUR za skupino odraslih in 25,00 EUR za skupino dijakov, študentov ali upokojencev.

Več informacij najdete tukaj.

Lutkovni muzej je del projekta »Ljubljanski grad – Muzej in prezentacija lutk«, ki ga financirata Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije v okviru sofinanciranja projektov javne kulturne infrastrukture Evropskega sklada za regionalni razvoj (Operativni program krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007–2013, v okviru razvojne prioritete: 3. »Povezovanje naravnih in kulturnih potencialov« in prednostne usmeritve 3.2. »Mreženje kulturnih potencialov«).

Več informacij o celotnem projektu najdete tukaj.

LUM logotipi MOL MK ESSR

 

Odpiralni čas

januar, februar, marec in november 10.00 - 18.00
april, maj in oktober 9:00 - 20:00
junij, julij, avgust in september 9:00 - 21:00
december 10:00 - 20:00

Lutkovni muzej

01 306 42 58

051 617 779

lutkovni-muzej@ljubljanskigrad.si