Ljubljanski grad je tudi za šolsko leto 2019/2020 pripravil brošuro pedagoških programov za vedoželjno predšolsko, osnovnošolsko in srednješolsko mladino.

Obisk Ljubljanskega gradu, najvišje točke v mestu, je že samo po sebi doživetje, skupaj s katerim izmed naših pedagoških programov pa lahko nadgradi znanje in popestri redni učni proces. Pokličite nas, povprašajte po dodatnih informacijah in si zagotovite svoj termin.

Oglejte si katalog Pedagoški programi Ljubljanskega gradu 2019/2020.

Informacije in rezervacije

01 232 99 94

041 732 654

virtualni-grad@ljubljanskigrad.si

Seznam programov za srednješolce

 

NOVO! Vodeni ogled po razstavi Mogočni varuhi preteklosti: Gradovi na Slovenskem

Vodeni ogled 

O Sloveniji govorimo kot o deželi gradov, čeprav nihče natanko ne ve, koliko grajskih stavb je stalo nekdaj in koliko jih je propadlo v težkih časih. Nekaj pa je gotovo: slovenski gradovi so neprecenljivo bogastvo naše dežele in kulturna dediščina velikega pomena.

Na vodenem ogledu vam bomo predstavili vzpon in zaton gradov na Slovenskem, pri tem bo v ospredju pet gradov, ki so izpostavljeni na razstavi. Spoznali boste številne zgodbe in legende, ki so nastajale za grajskimi zidovi, nekatere izmed njih so junaške, druge romantične, spet tretje imajo tragični konec. Katera zgodba in kateri grad sta vam najljubša, pa prepuščamo vaši domišljiji.

Vodeni ogledi za organizirane skupine (min. 5 oseb) v času trajanja razstave (18. 4.–9. 2. 2020) po predhodni najavi; del vodenega ogleda bo potekal tudi po Ljubljanskem gradu.

Trajanje: 60 minut
Cena: 4,00 €/osebo
Cena s povratno vozovnico za vzpenjačo: 5,50 €/osebo
Zbirno mesto: most pred glavnim vhodom
Kontakt: virtualni-grad@ljubljanskigrad.si

 

Časovni stroj – od Emone do mestnega simbola 

Vodeni ogled

»Časovni stroj« udeležence na vodenem ogledu popelje skozi šest prelomnih obdobij, ki so zaznamovala zgodovino Ljubljanskega gradu in razvoj našega mesta. Na vsaki od »časovnih postaj« jih pričaka druga osebnost in jim predstavi »svoje« obdobje.

Sprehod se začne v rimski Emoni in se nadaljuje v času, ko se v spopade med pogani in kristjani »vmeša« sv. Jurij in premaga strašnega zmaja. Srednji vek pripelje na Ljubljanski grad cesarja Friderika III. Habsburškega in tudi kakšno dvorno damo. Predstavnik Napoleonovih Ilirskih provinc je seveda vojak. 19. stoletje pomeni za Ljubljanski grad temačno obdobje s kaznilnico in kaznjenci, 20. stoletje pa mineva v znamenju nekaterih velikih imen, med katerimi izstopa nekdanji ljubljanski župan Ivan Hribar. Kostumirani predstavniki vseh naštetih obdobij ustvarijo prav posebno razpoloženje, ki je poučno in zabavno hkrati. Pričakuje vas grajski »časovni stroj«!

Trajanje: 60 minut
Cena: 7,00 €/osebo
Cena s povratno vozovnico za vzpenjačo: 8,50 €/osebo
Zbirno mesto: most pred glavnim vhodom
Kontakt: virtualni-grad@ljubljanskigrad.si

   

Izza grajskih rešetk – o zgodovini kaznovanja na Ljubljanskem gradu 

Vodeni ogled

Na doživljajskem vodenem ogledu »Izza grajskih rešetk« uvodoma prisluhnemo kaznjencu, ki je ujetništvo na gradu preživljal v 19. stoletju, v času Kaznilnice, nato pa skočimo še globlje v preteklost in občutimo sramoto, ki je doletela Ljubljančanko pred skoraj pol tisočletja. Že pogled v Ječo na prostem nam pove, da se je morala čarovništva obsojena Anica hudo pregrešiti. Rabelj Hans pa ni ob njej z namenom, da bi ji lajšal tegobe. Pri skrivnem izhodu spoznamo, kakšna usoda bi doletela plemiča Erazma, če ne bi prav zvito pobegnil iz grajskega ujetništva. Na koncu srečamo še politična obsojenca, ki sta bila zaprta na Ljubljanskem gradu, italijanskega revolucionarja in Ivana Cankarja, ki se mu je hudo zareklo zoper cesarsko oblast.

S pomočjo kratkih igranih prizorov občutimo vse njihove tegobe, grajski vodnik pa te zgodbe poveže in tako predstavi celovit razvoj kaznovanja od konca srednjega veka in v pripoved vplete tudi vlogo Ljubljanskega gradu. Pokukajte skozi grajske rešetke in spoznajte nekoliko temačno, a hkrati mistično plat burne grajske preteklosti!

Trajanje: 60 minut
Cena: 7,00 €/osebo
Cena s povratno vozovnico za vzpenjačo: 8,50 €/osebo
Zbirno mesto: most pred glavnim vhodom
Kontakt: virtualni-grad@ljubljanskigrad.si

 

Pot na Šance in arhitekt Jože Plečnik 

Vodeni ogled

V letu 2017 smo obeležili 60. obletnico smrti našega velikega arhitekta Jožeta Plečnika, ki je tudi za Ljubljanski grad izdelal številne načrte prenove. Med njimi je treba izpostaviti predvsem njegov neuresničeni projekt slovenske akropole, ki naj bi postala simbol vsega naroda. Sredi tridesetih let je lahko skromneje prezidal samo Šance – mestno trdnjavo iz 16. stoletja, ki so bile skupaj s stolpom Padav najskrajnejša točka grajske obrambe.

Po predhodni predstavitvi razgibane zgodovine Ljubljanskega gradu grajski vodnik skupino seznani s Plečnikovimi izvedenimi in neizvedenimi načrti v povezavi z gradom in Grajskim gričem. Predstavi ji projekt obnove Šanc in materiale, ki jih je arhitekt uporabil pri obnovi. Na koncu se skupaj povzpnejo na Razgledni stolp, ki je odlična točka za ogled nekaterih mojstrovih del v Ljubljani: NUK, Tromostovje, Tivoli in po njegovih načrtih prenovljeni Kongresni trg.

Trajanje: 60 minut
Cena: 4,00 €/osebo
Cena s povratno vozovnico za vzpenjačo: 5,50 €/osebo
Zbirno mesto: most pred glavnim vhodom
Kontakt: virtualni-grad@ljubljanskigrad.si

 

Lutkologija – po dolgem in počez o lutkovni umetnosti 

Vodeni ogled

Kdo pravi, da so lutke le za otroke? Lutkovna umetnost je prava znanost in resna umetnost, ki ima pri nas več kot stoletno tradicijo.

Lutkarstvo se vseskozi prepleta z glasbo, literaturo, slikarstvom, kiparstvom, zgodovino … in tako ustvarja prave celostne umetnine. Ko lutke dobi v roke restavrator, pa mu pomaga celo naravoslovje. Učenci odkrivajo lutkovno umetnost z različnih vidikov, skozi zgodbe o lutkovnih predstavah, umetnikih in literarnih predlogah ter spoznavajo ljudsko tradicijo, zgodovino in umetnost.

Trajanje: 60 minut
Cena: 4,00 €/osebo
Cena s povratno vozovnico za vzpenjačo: 5,50 €/osebo
Zbirno mesto: most pred glavnim vhodom
Kontakt: virtualni-grad@ljubljanskigrad.si

 

Razstava Slovenska zgodovina 

Vodeni ogled

Območje današnje Slovenije ima bogato zgodovino, saj najstarejši in redki sledovi človeške navzočnosti na njem segajo okoli 200.000 let v preteklost. Od takrat je bil ta košček zemlje na križišču naravnih poti med Alpami, Jadranom in Panonijo stičišče različnih kultur in ljudstev, ki so nam s svojimi dejanji in načinom življenja zapustili raznoliko dediščino.

Vas zanima, kako so živeli praljudje, kdaj so se sem naselili Slovani, kako so se razvila srednjeveška mesta in kaj vse je prinesel novi vek? Na razstavi Slovenska zgodovina, prvi pri nas, ki zajema celotno zgodovino tega prostora od prazgodovine pa vse do danes, se učenci in dijaki spoznajo s ključnimi dejavniki, ki so odločilno vplivali na izoblikovanje slovenske identitete in na nastanek naše samostojne države Slovenije. Vse to in še več ponuja sodobno zasnovana razstava, ki obiskovalcem s pomočjo fotografij, predmetov, filmov in strokovnega vodstva približa delček naše bogate zgodovine.

Vodstvo po razstavi je primerno za učence tretje triade in srednješolce. Zaradi manjših razstavnih prostorov priporočamo za klasična vodstva skupine do največ 20 oseb. Večjim skupinah priporočamo, da ogled razstave združijo s kakšnim drugim programom iz naše pedagoške ponudbe.

Trajanje: 60 minut
Cena: 4,00 €/osebo*
Cena s povratno vozovnico za vzpenjačo: 5,50 €/osebo
Zbirno mesto: most pred glavnim vhodom
Kontakt: virtualni-grad@ljubljanskigrad.si

* Pri vodenem ogledu razstave Slovenska zgodovina se obračuna cena 3,50 € na osebo (v skupini najmanj 10 in največ 20 oseb), pri kombinaciji s kakšnim drugim programom iz pedagoške ponudbe je potrebno doplačilo 25,00 € na skupino.

 

NOVO! Umetniška svoboda

Vodeni ogled

Avtonomni kulturni center Metelkova mesto velja za enega najbolj barvitih kotičkov Ljubljane, vendar njegova zgodovina ni bila vedno prijazna. Skozi zgodovino je bilo območje zaznamovano z izživljanjem nad človeškim telesom, saj je bil prav ta predel mesta namenjen mestnemu morišču, konec 19. stoletja pa so ga zasedle vojaške enote: Ljubljana je dobila vojašnico z zaporom, ki je bila v uporabi vse do leta 1991. Danes je Metelkova mesto sinonim za alternativno kulturo in umetnost; v nekdanjem zaporu je Hostel Celica, ki ga upravlja Ljubljanski grad, eden izmed najbolj unikatnih hostlov na svetu, vendar pot do tega laskavega naziva ni bila lahka …
Na vodenem ogledu Umetniška svoboda, ki je namenjen učencem tretje triade osnovnih šol ter srednješolskim skupinam, spoznamo zgodovino ter pomembnost AKC Metelkova Mesto, nato pa se odpravimo v Hostel Celica, kjer bomo videli, kako je umetnost »osvobodila« nekdanji zapor in ga spremenila v enega izmed najbolj svojevrstnih in znanih hostlov na svetu.

Informacije in najave: recepcija@hostelcelica.com
Trajanje: 45 minut
Cena: 3 €/osebo
Zbirno mesto: recepcija Hostla Celica, Metelkova 8, 1000 Ljubljana